Differentiëren met Saga kan op verschillende manieren. Een motiverend onderzoek en activerende aanpak werkt voor leerlingen van alle onderwijsniveaus. Helemaal als ze binnen bepaalde kaders zelf keuzes mogen maken. Juist door die motiverende aanpak ontstaat differentiatie op een natuurlijke manier.
Differentiëren met Saga in werkvorm en tempo
Klassikaal werken, in groepjes of zelfstandig, op eigen tempo. Je kiest zelf óf en in hoeverre je je leerlingen ‘loslaat’. Volledig loslaten kan, want de modules bieden veel ondersteuning bij zelfstandig onderzoek. Als uit de resultaten blijkt dat de leerlingen hulp en oefening nodig hebben, dan kun je die aanbieden vanuit de lesomgeving. Dit kan gaan om het (terug)lezen van uitleg van historische begrippen of moeilijke woorden, maar ook om het (terug)kijken van een animatie over een specifiek onderwerp. De leerlingen hebben hiervoor toegang tot een vaardigheden-overzicht waarmee zij hulp krijgen bij historische, algemene en 21e eeuwse vaardigheden. Zo vinden ze hier antwoord op vragen als ‘Hoe orden ik bronnen?’ of ‘Hoe presenteer ik mijn plan?’.
Differentiëren met Saga op niveau
Als je een of meerdere modules hebt gekozen, dan heb je toegang tot de materialen van alle niveaus van de betreffende lesmodule. Dit geeft je nog meer mogelijkheden voor differentiatie binnen een klas. Zo biedt de vmbo-gt versie een evenwichtige combinatie van open en gesloten vragen. De havo/vwo variant geeft meer ruimte voor zelfsturing en autonomie. Deze variant bevat langere leesteksten, meer open vragen en schrijfopdrachten. Wil je een leerling uitdagen of juist meer houvast bieden, dan kun je via de planningsmodule in je lesomgeving eenvoudig een les met de bijbehorende opdrachten van een ander niveau inplannen.
Meer zien?
Wil je meer zien van Saga? Bekijk ook eens de video’s over de lesmodules en het effect van Saga in de klas.