Elke geschiedenisdocent heeft zo zijn of haar favoriete onderwerpen. Onderwerpen die je energie geven en waarvoor je je huidige lesmethode of eigen lesmateriaal uitstekend kunt inzetten. De losse lesmodules geschiedenis van Saga zijn dan ook juist geschikt voor die onderwerpen waar je wel wat extra inspiratie kunt gebruiken. Je kunt één module kiezen, of meer, dat is helemaal aan jou. Hoe dan ook bieden ze je de kans zelf te ervaren hoe activerende didactiek op een gestructureerde manier in de praktijk werkt. Mocht je de smaak te pakken krijgen of overtuigd zijn van de kracht van deze didactiek, kies dan voor alle Saga-modules. Hiermee behandel je alle leerstof van leerjaar 1.
Wat is er anders aan deze didactiek?
In de activerende onderzoekslessen draaien we de volgorde van de les om en beginnen we met een prikkelende vraag. Het doel is het aanwakkeren van de nieuwsgierigheid van je leerlingen. Dat gebeurt door hen in de rol van onderzoeker te zetten en een realistische context te bieden. Ze gaan zelf aan de slag. Aan het eind van de les maak je de lesstof persoonlijk en betekenisvol met pakkende voorbeelden, uitleg en een link met heden. Zo voeg je op jouw manier samenhang, duiding en extra informatie toe.
Aan de slag met Saga-modules
Voor het eerste leerjaar zijn vijf modules beschikbaar. Eén module behandelt één tijdvak, zoals ‘Monniken en ridders’. ‘Grieken en Romeinen’ is opgedeeld in twee modules. Als docent kies je zelf welke modules van Saga je inzet en op welke manier. Als basis kun je de leerteksten van Saga gebruiken, maar ook die van jouw huidige lesmethode.
De vier onderzoekslessen kun je – indien gewenst – in les 5 afsluiten met een producttoets en een rubric. Voor de afsluiting van de hele module kun je de toetsvragenbank van Saga gebruiken of een eigen toets. Bij een module ontvang je een overzicht waarin je precies ziet welke leerdoelen je met de Saga-lessen dekt, zodat je de lesstof gemakkelijk kunt afstemmen met je collega’s en kunt combineren met je eigen lesmethode.