Als docent weet je precies op welke onderwerpen je zelf de nadruk wilt leggen. Meestal heb je voor deze onderwerpen goede verhalen, bronnen en werkvormen verzameld. Binnen Saga heb je ruimte om dit eigen materiaal in te zetten. Heb je bij een thema minder inspiratie, middelen of voorbereidingstijd? Dan kun je de Colleges binnen de modules van Saga gebruiken.
Colleges
De Colleges kun je beschouwen als ‘bronnenbak’ waaruit je kiest welke onderdelen je wilt behandelen. Dit kun je klassikaal doen, maar je kunt leerlingen er ook individueel of in groepjes mee aan de slag laten gaan. Zo heb je in de module Grieken van leerjaar 1 twee Colleges: Hoe werkte de Atheense democratie? en Verschil tussen mythologisch en wetenschappelijk denken.
Hoe kun je de Colleges gebruiken?
Digibordles
Je kunt beginnen met de digibordles die bij het College hoort. Deze kun je stap voor stap doorlopen, maar welke elementen je wilt behandelen en welke niet is aan jou. Het is handig om als docent even door de digibordles te klikken voordat je de les geeft. Zo weet je waar je tijd aan wilt besteden in je les.
Collegevideo, dia’s, teksten en conceptmap
Een onderdeel van de Colleges zijn de video’s die een handige samenvatting van een specifiek onderwerp weergeven. Geschiedenisdocent Bart den Uyl geeft een korte uitleg ondersteund door beeld en tekst. De video’s zijn klassikaal te bekijken, maar zijn ook heel geschikt om door leerlingen te gebruiken als voorbereiding voor een toets. Daarnaast is het mogelijk om de beelden uit de video los te bekijken door de dia’s te gebruiken. Hier kun je je eigen verhaal bij vertellen. De tekst bij de video is ook nog afzonderlijk te lezen en er is een conceptmap om begrippen aan elkaar te verbinden.
Klassikaal of individueel?
De Colleges kun je volledig klassikaal behandelen. Maar ze zijn ook goed in te zetten voor snelle leerlingen of leerlingen die je extra uit wilt dagen. Zij kunnen zelfstandig of in groepjes aan de slag met de informatie en opdrachten. Bij elk College zit een werkblad dat je in kunt plannen voor je leerlingen. Zo zien zij het materiaal ook in hun lesomgeving en kunnen ze de opdrachten maken op hun device. Dit kun je uiteraard ook meegeven als huiswerk.

