Nagenieten: workshop eet!verleden

Middeleeuws eitje

Foto: Jeroen Savelkouls

Vrijdag 22 februari gaf Manon Henzen, historica en oprichter van historisch kookatelier eet!verleden een workshop tijdens de nascholingsdag middeleeuwen. Om na te genieten mogen we een recept onthullen uit haar onlangs verschenen middeleeuws kookboekje.

Religieus eitje

Middeleeuwse kookmanuscripten staan vol met eigerechten. Behalve de creativiteit waarmee eieren bereid werden, mogen de namen van de recepten er af en toe ook wezen. Tijdens mijn speurtocht naar recepten voor het middeleeuws kookboekje viel mijn oog in een Engels kookmanuscript uit de 15e eeuw op clonnenonne. Een naam die we in de Lage Landen kennen als gekloven nonnen. Het zijn gevulde eieren die na het vullen nog eens gebakken worden. Deze Engelse clonnenonne klonken zo mogelijk nóg verrassender. Ze hebben een zoete vulling van zuidvruchten, worden door een beslag gehaald dat gemaakt is van de eidooiers en vervolgens gefrituurd. Het resultaat is een gevuld eitje omwikkeld door omelet!

Er was ook een ander religieus eitje bekend in de middeleeuwen. Een omelet, van eiwit en gevuld met fruit en de dooier, wordt in een Gents manuscript uit dezelfde periode monnik genoemd!

Wil je een middeleeuwse eitje proeven? Hieronder staat een recept voor een non en monnik in één: een gevuld eitje met een gefrituurd jasje van omelet. Ik hoor graag wat je ervan vindt! – Manon Henzen

Benodigdheden

(voor 12 stuks)
6 eieren
6 gedroogde dadels
4 gedroogde vijgen
50 gr gekookte ham (liefst biologisch)
½ tl kaneel
12 blaadjes salie
6 draadjes saffraan
2 eieren
30 gr bloem
½ tl kaneel
½ tl zout
Olie om in te frituren

Bereiding

Doe de 6 eieren in een pan met water en breng aan de kook. Kook de eieren vervolgens 6 minuten. Laat ze afkoelen, pel ze, snijd ze doormidden en haal de dooiers eruit. Bewaar de dooiers in een kom.

Snijd de dadels, vijgen en ham aan stukjes en doe samen met de kaneel in een keukenmachine of vijzel. Maal tot een pasta. Vul de eitjes met deze pasta en leg een salieblaadje op de vulling.

Week de saffraan in 2 eetlepels water totdat het water felgeel kleurt. Prak de 6 eidooiers in de kom fijn. Voeg de 2 eieren, saffraan met water, bloem, kaneel en zout toe en klop met een garde tot een stevig iets luchtig beslag.

Verwarm de olie tot 180 graden. Haal de gevulde eitjes volledig door het beslag en frituur de eitjes in circa 3 minuten totdat ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.

Tip: ook heel lekker zonder vlees!

Bronvermelding:

De foto bij dit recept is gemaakt door: Jeroen Savelkouls
Het recept is opgenomen in het kookboekje: Paradijskorrels & Saffraan

Nascholing
Op de hoogte blijven van Saga?

Saga maakt gebruik van cookies

Met behulp van deze cookies kunnen we informatie verzamelen over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren. Daarnaast plaatsen derde partijen tracking cookies om je buiten onze website relevante aanbiedingen te tonen. En worden er tracking cookies geplaatst door social media-netwerken. Door op 'Ok' te klikken stem je in met het plaatsen van cookies. Wil je niet alle soorten cookies toestaan, klik dan op 'Cookie instellingen aanpassen'. Meer informatie over cookies

Wij gebruiken de volgende cookies:

We slaan je instellingen op in een cookie. Wil je later je instellingen wijzigen? Verwijder dan de cookies via je browser.