Veelgestelde vragen

We hebben een aantal veelgestelde vragen met antwoorden op een rij gezet om je nog meer informatie over Saga te geven. Heb je nog andere vragen, neem gerust contact met ons op!

Lesmodules van Saga
 • Wat is het aanbod van Saga?

  Saga biedt 5 lesmodules geschiedenis voor het voortgezet onderwijs. De modules behandelen de eerste 4 tijdvakken. Je kunt één lesmodule kiezen die je bijvoorbeeld inzet in plaats van een hoofdstuk uit je huidige methode. Of je kunt een totaalpakket met de 5 lesmodules kiezen, waarmee je de leerstof voor het eerste leerjaar behandelt. Klik op de knop om het overzicht van de beschikbare lesmodules te bekijken:

  Overzicht modules

 • Voor welke niveaus is Saga geschikt?

  Een lesmodule bevat het materiaal voor 2 niveaus: vmbo-gt en havo/vwo. Zo kun je hiermee differentiëren in je klas. Kies je ervoor om een leerwerkboek aan te schaffen, dan kies je voor het boek voor één van beide niveaus. Het materiaal in het leerwerkboek is in de lesomgeving ook als printbestand beschikbaar. Dit printbestand kun je altijd op beide niveaus downloaden.

  Je krijgt via de lesomgeving dus altijd toegang tot het materiaal voor alle niveaus. Als docent bepaal jij zelf op welk niveau je je klas of een individuele leerling laat werken.

  Niveaus lesmateriaal
  • niveau vmbo-gt
  • niveau havo/vwo

 • Kan ik gelijk met een module aan de slag?

  Nadat we je bestelformulier hebben ontvangen, ontvang je binnen enkele werkdagen een mail met hierin de instructies om in te loggen in de lesomgeving. Daarnaast geven we je praktische tips over het beginnen met het lesmateriaal van Saga.

  Heb je nog niet eerder met Saga gewerkt? Dan adviseren we je om een startworkshop bij jou op school in te plannen. Meer informatie over de startworkshop vind je op onderstaande pagina:

  Startworkshop Saga

 • Hoe kan ik bestellen?
  Direct bij Blink

  Wil je gebruikmaken van een of meerdere lesmodules van Saga? Dan kun je een pakket bestellen via het bestelformulier. Je vindt het formulier op deze pagina:

  Bestellen

  Via de schoolleverancier

  Het is ook mogelijk om het totaalpakket van de 5 modules, inclusief de leerwerkboeken via je schoolleverancier te bestellen. Let erop dat je in dit geval een vaste prijs per leerling betaalt en niet het gereduceerde pakkettarief dat alleen voor rechtstreekse bestellingen geldt. Neem in dit geval contact op met je schoolleverancier.

 • Waarom betaal je per docent en niet per leerling?

  We hebben gemerkt dat sommige docenten graag eens een module van Saga willen proberen, maar dat niet alle andere collega’s uit de sectie ook op dát moment met Saga willen starten. Om het mogelijk te maken om toch eens één of meerdere modules van Saga te gebruiken, zonder direct met je hele sectie over te stappen, rekenen we bij bestellingen via Blink een prijs per docent. Je kunt dan zelf kiezen of je met één of meerdere klassen aan de slag gaat met Saga én of je met één module begint of alle 5 modules kiest.

  Wil je toch liever alle modules voor je leerlingen via de schoolleverancier bestellen, dan kan dat ook. Om te illustreren wat het verschil is, hebben we een voorbeeldberekening gemaakt. In deze berekening gaan we uit van 4 docenten die met ieder twee klassen van 25 leerlingen (totaal 200 leerlingen) met Saga gaan werken.

  Berekening rechtstreeks bestellen bij Blink – per docent:
  Docentenlicentie voor alle modules: 4 x €450,- = €1.800,-
  Leerlinglicenties zijn gratis: = €0,-
  Optioneel: Leerwerkboeken 200 x €13,50 = €2.700
  Totaal: = €1.800 zonder boeken /
  €4.500,- mét
  Berekening bestellen via schoolleverancier – per leerling:

  Je kunt via de schoolleverancier alleen het totaalpakket van 5 lesmodules, inclusief de katernenbundel van het leerwerkboek bestellen.

  Leerlinglicentie voor alle modules, incl. leerwerkboek: 200 x €29,95- = €5.990,-
  Docentlicenties zijn gratis: = €0,-
  Totaal: = €5.990 mét boeken
 • Kan ik een startworkshop of instructie bij mij op school krijgen?

  Heb je nog niet eerder met Saga gewerkt of wil je je Saga-skills verdiepen? Met een startworkshop laten we aan de hand van praktische tips zien hoe je met je leerlingen aan de slag gaat met het materiaal, welke keuzes je kunt maken en hoe je Saga laat aansluiten bij jouw leerdoelen. Een startworkshop kost €299,-, inclusief btw, waarbij je hele sectie welkom is.

  Een startworkshop is altijd maatwerk, maar duurt gemiddeld 1,5 à 2 uur. Je kunt een startworkshop aanvragen via het formulier op de volgende pagina:

  Startworkshop Saga

 • Kan ik Saga naast mijn huidige lesmethode gebruiken?

  Ja, dat kan. Met Saga behandel je dezelfde kerndoelen en kenmerkende aspecten als met andere lesmethodes. Je kunt bijvoorbeeld een hoofdstuk uit je huidige methode vervangen door een lesmodule van Saga. In het module-overzicht zie je welke periodes aan bod komen:

  Overzicht modules

 • Zijn er modules voor andere leerjaren beschikbaar?

  Er zijn 5 lesmodules van Saga beschikbaar. Deze behandelen de eerste 4 tijdvakken, zie:

  Overzicht modules

  Voor overige tijdvakken bieden we voorlopig geen lesmodules aan. Over twee jaar (schooljaar 2021-2022) bekijken we of er mogelijkheden zijn om nieuwe lesmodules te ontwikkelen.

  De huidige modules zijn zeer geschikt om af te wisselen met je reguliere lesmethode. Het is ook mogelijk om de modules in hogere leerjaren op te volgen met het materiaal van de Stercollecties Geschiedenis van VO-Content.

 • Kan ik Saga eerst gratis uitproberen?

  Wil je graag eerst meer zien van de lesomgeving en het lesmateriaal? We maken graag een proefaccount voor je aan. Hiermee kun je twee weken lang al het materiaal bekijken. Je kunt een account aanvragen via onderstaande pagina:

  Account aanvragen

Digitale lesomgeving
Leerwerkboek
 • Is er ook een boek beschikbaar bij de modules?

  Elke lesmodule bevat een gratis printbestand met materiaal waarvan leerlingen en docenten aangaven dat het beter werkt op papier. Het bevat bijvoorbeeld leerteksten of specifiek verwerkingsmateriaal. Daarnaast bieden we bij elke lesmodule de mogelijkheid om, zolang de voorraad strekt, tegen kostprijs een katern van het leerwerkboek te bestellen voor je leerlingen, zodat je zelf niet hoeft te printen. Wil je meer informatie over het leerwerkboek of hier een voorbeeld van inzien? Blader door de digitale versie van het katern Monniken en ridders:

  Bekijk het leerwerkboek

 • Waarom zou ik losse boeken bestellen bij de digitale lesomgeving?

  In de lesomgeving vind je een printvriendelijk bestand met alles wat beter werkt op papier. Uit ervaring van onze partnerscholen weten we dat leerlingen het prettig vinden om bepaalde opdrachten op papier te maken en om aantekeningen te kunnen maken bij de leerteksten. Het printmateriaal bevat dan ook onder meer leerteksten en specifiek verwerkingsmateriaal.

  Onbeperkte printrechten

  Je kunt dit materiaal voor jouw gekozen module(s) onbeperkt downloaden en printen. We bieden daarnaast de mogelijkheid om tegen kostprijs een katern of katernenbundel van het leerwerkboek voor je leerlingen te bestellen. Dit bespaart je het extra werk van het printen. Het materiaal in het leerwerkboek is ook visueel aantrekkelijker dan het printbestand, waardoor het leerlingen meer aanspreekt. Door het leerwerkboek te gebruiken hebben de leerlingen al het materiaal overzichtelijk bij elkaar én passen de beelden uit het digitale materiaal goed bij de opdrachten op papier.

  Gemak van leerwerkboek

  Voor jou als docent betekent het werken met een los leerwerkboek meer vrijheid. Je kunt de manier van werken afwisselen voor je groep of een individuele leerling. De combinatie tussen papier en digitaal is de ideale manier om de mogelijkheden van Saga ten volste te benutten.

 • Hoeveel kost een leerwerkboek van Saga?

  De prijs van een katern van het leerwerkboek is voor schooljaar 2019/2020:
  €3,95 per katern per leerling, incl. btw.

  Je kunt ook het bundelpakket met 5 katernen voor alle modules bestellen à:
  €13,50 per bundel per leerling, incl. btw.

  Er is van elk katern een vmbo-gt versie en een havo/vwo versie. Bij de bestelling geef je aan welk niveau je wilt ontvangen.

Toetsen
 • Wat voor toetsen biedt Saga?

  Bij elke module horen twee toetslijnen
  Er is een formatieve toets als vijfde les van de serie onderzoekslessen. Dit is een producttoets. Het kan bijvoorbeeld een eindverslag zijn, een posterpresentatie of een vlog. Dat is per module verschillend.

  Daarnaast kun je zelf een summatieve toets samenstellen aan de hand van een toetsvragenbank.

  Taxonomie van Bloom
  Bij het ontwikkelen van de toetsen hanteren wij de taxonomie van Bloom, waarbij de hogere denkvaardigheden, analyseren, evalueren en creëren met name in de producttoets aan de orde komen. En de lagere denkvaardigheden begrijpen, onthouden en toepassen met name met een selectie uit de toetsvragenbank kunnen worden getoetst.

  Eigen keuze
  Je kunt beide toetsen inzetten, een van beide of ervoor kiezen om eigen toetsen in te zetten of in het geheel niet te toetsen. Dit is altijd jouw keuze.

 • Waar kan ik het toetsmateriaal van Saga vinden?

  Producttoets
  De instructies voor de producttoets met de bijbehorende rubric zijn te vinden in de lesomgeving. Dit is les 5 van de onderzoekslessen.

  Toetsvragenbank
  De toetsvragenbank is niet beschikbaar in de lesomgeving. Dit om te voorkomen dat leerlingen deze per ongeluk in kunnen zien als de lesomgeving eens open blijft staan. Als je aangeeft om welke module het gaat, dan sturen we je de toetsvragenbank graag naar je toe via je school e-mailadres. Je ontvangt een pdf-bestand en een word-document met de verschillende vragen. Daarnaast ontvang je een toetsmatrijs.

Systeemeisen en benodigdheden
 • Wat heb ik nodig om met Saga te werken?

  Voor de klassikale lessen heb je een digibord, beamer, scherm of touchscreen nodig. Leerlingen hebben een leerlingdevice nodig:

  • Computer
  • Laptop
  • Chromebook
  • Of tablet

 • Wat zijn de systeemeisen voor Saga?

  De Saga-lesomgeving is te gebruiken op alle formaten en types digitale schoolborden, schermen en touchscreens met een werkende internetverbinding.

  Browser

  Wij adviseren te werken met de meest recente versie van Google Chrome.
  Het is ook mogelijk om met andere browsers te werken.

  Bekijk het uitgebreide overzicht met de systeemeisen hier:

  Systeemeisen

Overige vragen
 • Kan ik het Saga-aanbod nog met mijn scholingsbudget betalen?

  In overleg met je school kun je de Saga-pakketten vanuit je persoonlijk scholingsbudget financieren. Met de modules van Saga probeer je als docent een andere aanpak. Je ontvangt bij de lesmodule diverse instructies om je wegwijs te maken in de lesomgeving en de aanpak van Saga en je kunt voor je sectie voor €299,- een startworkshop aanvragen.

Bel ons

De klantenservice is op werkdagen telefonisch bereikbaar via
+31(0)73 85 000 22

Mail ons

We reageren binnen 48 uur
Stuur ons een e-mail via het contactformulier

Op de hoogte blijven van Saga?

Saga maakt gebruik van cookies

Met behulp van deze cookies kunnen we informatie verzamelen over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren. Daarnaast plaatsen derde partijen tracking cookies om je buiten onze website relevante aanbiedingen te tonen. En worden er tracking cookies geplaatst door social media-netwerken. Door op 'Ok' te klikken stem je in met het plaatsen van cookies. Wil je niet alle soorten cookies toestaan, klik dan op 'Cookie instellingen aanpassen'. Meer informatie over cookies

Wij gebruiken de volgende cookies:

We slaan je instellingen op in een cookie. Wil je later je instellingen wijzigen? Verwijder dan de cookies via je browser.