De opbouw van de methode

Zo werkt Saga

Een Saga leerjaar bevat zes thema’s: vijf tijdvakken-thema’s en minimaal één tijdvakoverstijgend thema. Elk thema draait om de essentie van dat tijdvak. Daaromheen behandelen we de kenmerkende aspecten op een samenhangende manier. Een Saga-thema heeft een vaste opbouw:

  • Een tijdsprongles, een introductie op een tijdvak of thema
  • Vijf onderzoekslessen met een overkoepelende missie
  • Minimaal twee colleges, verdiepende lessen (vrije ruimte voor de docent)
  • Een producttoets met rubric om te beoordelen en een summatieve toets
  • Thuisquizzen
  • Leerteksten, beschikbaar als download en in het Saga-boek

Lees meer over de opbouw

Als docent werk je vanuit het docentdashboard met Saga. Voor leerlingen plan je lessen en opdrachten in die zij in hun digitale leerlingomgeving zien. De leerlingen hebben ook een boek waarin alles staat wat beter op papier werkt, zoals leerteksten en verwerkingsmateriaal. Hieronder lees je in het kort hoe de docent- en leerlingomgeving werken.

Docentomgeving

Als docent heb je toegang tot een gebruiksvriendelijk docentdashboard. Van hieruit kun je klassen aanmaken en beheren, de digibordlessen starten, opdrachten voor je leerlingen inplannen en hun voortgang en resultaten bekijken.
Saga dashboard docenten

Kies een thema

Elk leerjaar bevat zes thema’s. Kies vanuit het jaaroverzicht een van de thema’s. Met de bijbehorende lesbeschrijving kun je het thema voorbereiden.
Saga themaoverzicht

Start een les

Per thema zie je een overzicht van de lessen. Hier start je de digibordlessen. Daarnaast kun je hier de opdrachten voor de leerlingen inzien en de lesdocumenten, zoals een leertekst of rubric, downloaden.
Lessen thema Saga

Digibordles

Met de knoppen onderin het scherm klik je door de les op het digibord (of ander scherm) heen. Er zijn klassikale opdrachten, maar ook individuele of groepsopdrachten. Als docent bepaal je waar jij de focus op legt, waar je langer bij stil wilt blijven staan en waar je eventueel eigen verhalen of materiaal toe wilt voegen.
Saga digibordlessen

Plan een les voor je leerlingen in

Om lesmateriaal voor je leerlingen klaar te zetten in de digitale leerlingomgeving plan je een les of thuisquiz in. Dit doe je in de planningsmodule. Je kunt hier lessen voor al je klassen tegelijk inplannen. Per klas of per leerling kun je het niveau van een opdracht eenvoudig aanpassen, zodat een leerling altijd het materiaal krijgt dat bij hem of haar past.
lessen Saga inplannen

Bekijk de resultaten

In de resultatenmodule kun je de vorderingen van je leerlingen bekijken. Je kunt hier onder meer zien hoe ver ze met een opdracht zijn en of ze deze goed, voldoende of onvoldoende hebben gemaakt.
Resultatenoverzicht Saga

Leerlingomgeving en boek

Leerlingen krijgen toegang tot een digitale leerlingomgeving. Als docent bepaal je wanneer ze toegang tot een les krijgen door de les via de docentomgeving in te plannen. Door op een plaatje te klikken, start de leerling de les en de opdrachten. De leerling kan vanuit de les ook altijd de bijbehorende digibordles openen.
Leerlingomgeving Saga

De les starten

Door op een plaatje te klikken, start de leerling de les en de opdrachten. De leerling kan vanuit de les ook altijd de bijbehorende digibordles openen.
Les en opdrachten leerlingen Saga

Voortgang en vaardigheden-toolbox

De kleurcodering in het opdrachtenoverzicht geeft de voortgang van de leerling weer. Leerlingen hebben in hun lesomgeving altijd toegang tot een vaardigheden-toolbox waarin ze uitleg, voorbeelden en instructies vinden voor het toepassen van zowel historische, algemene als 21e eeuwse vaardigheden. Ze vinden er hulp bij vragen als ‘Hoe haal je informatie uit een bron?’, maar ook ‘Hoe maak ik een samenvatting?’.
Voortgang leerling in Saga

Boek

Het boek van Saga biedt alles wat gewoon beter werkt op papier. Dit zijn bijvoorbeeld leerteksten met daarin belangrijke begrippen, maar ook verwerkingsmateriaal.
Saga boek

Wil je meer zien van de digitale lesomgeving? Bekijk dan de video’s met een korte rondleiding door de docent- en leerlingomgeving.

Bekijk de video’s

Differentiëren met Saga

Binnen Saga kun je op verschillende manieren differentiëren. In veel gevallen gebeurt dit op een natuurlijke manier. Leerlingen duiken zelf dieper in de stof als ze hier aan toe zijn of laten zich meer begeleiden. Wil je binnen je klas één of meerdere leerlingen extra uitdagen of juist meer houvast geven? Dan kun je het leerlingmateriaal op een ander niveau inplannen voor deze leerlingen.

Lees meer

ELO of schoolportaal

Als je school met een ELO of schoolportaal werkt, zoals Magister, SOMtoday of itslearning, kunnen jij en je leerlingen in Saga inloggen via dat platform. Het is ook mogelijk om Saga te gebruiken zonder schoolportaal.

Op de hoogte blijven van Saga?